Promienniki podczerwieni i emitowane przez nie ciepło znajdują szerokie zastosowanie: od podstawowego ogrzewania począwszy, przez przemysł papierniczy, tekstylny, lakiernictwo na przemyśle spożywczym kończąc. Technologia ta pozwala nam w coraz wygodniejszy i nowocześniejszy sposób korzystać z ciepła przypominającego ciepło, które emituje słońce. Spośród licznych zalet tej metody grzewczej wymienić należy bardzo szybkie pozyskiwanie ciepła, bezpieczeństwo w eksploatowaniu, brak ubocznych produktów spalania mających zgubny wpływ na środowisko czy energooszczędność, gdzie aż do 90% pozyskanej energii zamieniane jest w potrzebne nam ciepło.
Promienniki podczerwieni w przemyśle spożywczym
Promienniki podczerwieni (https://global-online.pl/promienniki-ciepla/) mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są używane m.in. do obróbki termicznej, która jest głównym etapem w procesie technologicznym podczas przetwarzania żywności. Cały proces polega na poddaniu półproduktów działaniu różnych temperatur i przetwarzaniu ich w gotowe produkty. Promienniki podczerwieni są wykorzystywane przy produkcji czekolady, karmelizowaniu cukru, podgrzewaniu migdałów przed siekaniem czy brązowieniu dań „instant”. Ponadto promienniki wykorzystywane są do takich procesów jak: opiekanie, suszenie czy rozmrażanie. Znajdują również zastosowanie w podgrzewaniu spożywczych form.
Czynniki decydujące o zastosowaniu promienników w przemyśle spożywczym
Oprócz podstawowych czynników mających wpływ na wykorzystywanie promienników w przemyśle spożywczym, takich jak: znikomy wpływ na środowisko naturalne, wysokie bezpieczeństwo użytkowania czy oszczędność przestrzeni przy instalacji urządzeń, o popularności ich stosowania decydują również możliwość dokładnej kontroli temperatury wykorzystywanej do przeprowadzanych procesów, wysoka jakość i wydajność całego procesu oraz jego znaczne skrócenie. Ponadto wydajność energetyczna promienników jest bardzo wysoka, a z kolei czas reakcji bardzo krótki, co pozwala na ich łatwą kontrolę.
Podczerwień, znana już od lat dzięki swoim niezliczonym zaletom i coraz większym możliwościom, znajduje coraz szersze zastosowanie zarówno w domach, jak i w warunkach przemysłowych. Stosowana w przemyśle spożywczym przyspiesza i usprawnia podstawowe procesy technologiczne, które wymagają dostarczenia energii cieplnej. Promienniki dzięki swojej trwałości i wysokiej niezawodności są i będą narzędziem znajdującym szerokie zastosowanie w sektorze spożywczym.